בטרקטורוני דישון יש מסלול ייחודי
לחבל ארץ שלרובנו אינו ידוע או מוכר בשל הנוכחות שלו בשטח אש 100
הטיול טרקטורונים של טרקטורוני דישון מתואם עם הגורמים הצבאיים
הדרך ליעד שאציין בהמשך עוברת בנחל דישון התחתון
שהיא דרך מאתגרת לחובבי טיולי הטרקטורונים והרייזרים
אשר צוות טרקטורוני דישון מכיר כל אבן בנחל דישון ומדריך את הקבוצה בהתאם
גולת הכותרת במסלול
מרות
מֵרוֹת הוא יישוב יהודי קדום בגליל העליון, המשקיף על עמק החולה מנקודת מבט שונה מכל התצפיות באזור, טרקטורוני דישון מכירים את נקודות התצפית המשלבות את נחל דישון ועמק החולה . מרות ממוקם בין קיבוץ איילת השחר למושב עלמה.
תקופת ההתיישבות בישוב מימי אלכסנדר ינאי החשמונאי ועד לשלטון הצלבנים, תקופה של 1,200 שנה.
היה זה גם אחד היישובים אשר בוצרו בימי המרד הגדול ברומאים. במרות נחשפו שרידים הקשורים למערכת ההגנה הכוללים קטעי חומות, חפיר גדול חצוב בסלע ומערכות מסתור המשתרעות עד לנחל הדישון התחתון. ייתכן שראשיתה של מערכת התגוננות זו הוא בימי בית שני.
מעריכים כי היישוב השתרע על פני 50-40 דונם, אותם עברנו עם טרקטורוני דישון בטיול הטרקטורונים וחיו בו עד 1,200 נפש. כלכלתו התבססה על גידול זיתים להפקת שמן, כרמי גפן, גידול תבואה וכן קיום מקנה צאן.
בית הכנסת של קהילת מרות
מבט ראשון על הכתובת שהתגלתה
בית הכנסת החל להיבנות במאה ה-4, ימי חיבור התלמוד, והושלם במאה ה-7.כשמגיעים עם הרייזרים והטרקטורונים של טרקטורוני דישון לנקודה הזאת מרגישים את החיבור של העבר והווה. בחפירות בית הכנסת התגלתה רצפת פסיפס ובה תיאור של לוחם צעיר וסביבו חרב, קסדת נחושת ומגן, המזכיר את תיאורו של דוד בן ישי ועימו כלי הנשק שלקח מגולית הפלישתי(לנו היתה הקסדה מטרקטורוני דישון והרגשנו לוחמיםJ ). לפני חזית בית הכנסת נחשפה חצר רחבת ידיים ומבנה נוסף, כנראה בית מדרש. ייתכן גם, שבמרוצת השנים, הכניסה לבית הכנסת הפכה לחדר לימוד לתלמידים.
במקום נמצא מטמון של מאות מטבעות ברונזה וזהב אחד המדריכים מטרקטורוני דישון שראה חלק מהמטמון בתערוכה אמר שקוטרן נראה כמטבע של 5 ₪ . זמן המטבעות מתפרס מימי אלכסנדר ינאי המאה ה-1 לפנה"ס עד "אל עות'מן" 1173.
משקוף שער בית הכנסת ועליו חרוטה הכתובת "ברוך אתה בבואך וברוך אתה בצאתך"
(מזכיר את ברכת טרקטורוני דישון)
המשך הטיול רכובים על הטרקטורונים לכיוון מערת עלמה וחזרה לנחל דישון העליון.